Απάκι Κρήτης (250 γρ.)

Το κρητικό Απάκι είναι ένας παραδοσιακός τρόπος διατήρησης του χοιρινού κρέατος από τα Ανώγεια της Κρήτης. Το άπαχο χοιρινό κρέας παραμένει στο ξύδι για 2 μέρες και μετά καπνίζεται αρκετές μέρες παίρνοντας το άρωμα του θυμαριού και της φασκομηλιάς. Ένας καταπληκτικός μεζές για τους λάτρεις των παραδοσιακών γεύσεων.

Δείτε συνταγέςμε απάκι.

Λίγα λόγια για το Απάκι

To Απάκι: παραπέμπει σε μια ιδιαίτερη γεύση που συναντάται στα βουνά της Κρήτης. Στο ιστορικό χωριό των Ανωγείων οι άνθρωποι ζουν εξαρτώμενοι από την φύση διαιωνίζοντας αρχαίες παραδόσεις. Η ανάγκη διατήρησης μεγάλης ποσότητας κρέατος, έως ότου καταναλωθεί, οδήγησε σε ξεχωριστές μεθόδους με πολύ γευστικά αποτελέσματα.

Το κρητικό Απάκι φτιάχνεται από άπαχο χοιρινό κρέας και δεν περιέχει συντηρητικές ουσίες ή άλλα χημικά πρόσθετα. Η διαδικασία παραγωγής έχει ως εξής:
* 2 με 3 μέρες παραμονή σε υψηλής ποιότητας κρητικό ξύδι από κρασί.
* Κρέμασμα σε ειδικό φούρνο όπου κανπνίζεται με ειδικά αρωματικά φυτά όπως φασκόμηλο και θυμάρι.

Στην κουζίνα έχει μεγάλο αριθμό χρήσεων και οι ιδέες περιορίζονται από την φαντασία σας. Μπορεί να μαγειρευτεί σε ένα τηγάνι για λίγα λεπτά και να καταναλωθεί απευθείας, όπως επίσης και στα κάρβουνα ή τον φούρνο. Δείτε τις ξεχωριστές μας συνταγές για πίτα με πράσο, την μοναδική σαλάτα «Ρακοδικείο», πιτάκια με πάστα ελιάς αλλά και με μπαρμπουνοφάσουλα.