Πατάτες με γραβιέρα και πανσέτα

Υλικά:

15 μικρές πατάτες φρέσκες με τη φλούδα τους
400 γρ. μυζήθρα
λίγο γάλα
250 γρ. καπνιστή γραβιέρα περασμένη απο τον τρίφτη
αλάτι και θυμάρι φρέσκο
καπνιστή πανσέτα κομμένη σε λεπτά κομμάτια
ελαιόλαδο για τις πατάτες και λίγο ακόμη για να «φοβερίσουμε» την πανσέτα σ’ ένα τηγάνι

 

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τις πατάτες, για να φύγουν τα χώματα και οι ακαθαρσίες. Τις στεγνώνουμε και μ’ ένα βαρύ αντικείμενο τις σπάμε σε μπουκίτσες. Με αυτόν τον τρόπο το άμυλο απελευθερώνεται και γίνονται πιο τραγανές και νόστιμες. Αν δεν θέλετε να το κάνετε, τις κόβετε όπως συνηθίζετε για τηγάνισμα. Ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν.

Όση ώρα τηγανίζονται οι πατάτες, σ’ ένα μπλέντερ ανακατεύουμε τη μυζήθρα με το γάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί και το μείγμα να είναι όχι πολύ πηκτό αλλά όχι και νερό. Μια ενδιάμεση κατάσταση θέλουμε, φροντίζοντας όμως να διαλυθεί καλά η μυζήθρα. Βάζουμε το μείγμα σε μια κατσαρόλα και το ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για να μη μας κολλήσει. Προς το τέλος προσθέτουμε τη γραβιέρα η οποία θα βοηθήσει την κρέμα μας να πήξει.

Σ’ ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε την καπνιστή πανσέτα να ροδίσει καλά. Αν προτιμάτε να είναι φρυγανισμένη, απλά την αφήνετε παραπάνω. Μόλις οι πατάτες ψηθούν, τις σερβίρουμε σε μια πιατέλα, περιχύνουμε την κρέμα από πάνω και τελειώνουμε με την πανσέτα και το θυμάρι.

 

ΠΗΓΗ: bostanistas.gr